tisdag 27 november 2012

Nyckelharpa eller en fårfiol?

Hej hallå!

Riksspelman blir man om man erhållit det så kallande Zornmärket i antingen guld eller silver. Detta efter ett uppspel inför Svenska Folkdansringen. Man ska förutom att kunna spela även uppvisa bra kunskap om den svenska folkmusiken. Har man klarat testen får man silvermärket. För att nå guld behövs inget uppspel utan det delas mer ut som ett Nobelpris, dvs efter viss prestation så man blir värd ett märke av guld. I Sverige har runt 740 spelmän fått titulera sig riksspelmän.
Majoriteten spelar eller har spelat fiol....

Jaja, nog om det, men nu förstår ni varför personer som Kalle Moreus och Åsa Jinder (ja hon med tänderna) innehar denna titel. Dock har ingen trummis blivit riksspelman och det är lite synd. Tänk bara på trummisens betydelse för alla gamla krig. Det var ju han som höll takten när trupperna skulle förflyttas över Stora Belt eller vid slaget vid Poltava samt dimman i Lutzen. Men men..det var ju bara en trummis... Även en apa kan slå på en trumma...typ.

I fredagas blev Svamp Bobs cykel stulen utanför jobbet. En något upprörd Svamp ringde mig och undrare om jag sett hans hojj. Han skulle nämligen ner på stan och klippa sig och var något stressad. När allt kom omkring visade det sig att Svampis cykel aldrig ens varit låst pga låste inte rikigt var i bra skick. Hm...okej.
Å andra sidan känns det lite så där bra när det stryker omkring cykelbanditer mitt på ljusa dagen och mer eller mindre då plockar på sig en cykel mitt framför vår reception. Men men... Skumt sa Bill. Jätteskumt sa Bull.
Själv byter jag min cykel på torsdag eller fredag. Ska bli skönt att få styra något nytt....

Sten Sture den äldre blev med dagen mått inte så värst gammal faktiskt....
Sten Sture den yngre dog dock ännu yngre...

Nu har man stängt Råsunda för gott och i helgen var det många som passade på att plocka med sig något från denna anrika statium. Det var allt från gräsmatta till stolar. Man var till och med inne på toaletterna och plockade saker. Någon som känner sig sugen på en gammal pissränna från Råsunda?
Hm får mig förresten osökt in på sådana där ordlekar som var kul förr. Ni vet, bättre pissa i en stupränna än att stupa i en pissränna... Bättre dra en rövare i poolen en en polare i...tja..
Det får i sin tur mig att tänka på "Alla barnen" historier som också var poppis då det begavs...
Alla barnen tittar i micron utom Rut, för hon tittar ut....
Hm..ja ibland undrar man ju över mänskligheten....

När EG var liten trodde man jorden var platt, körde bil på fel sida och Ruben Rausing visade för första gången en prototyp som sedemera blev Tetrapak. Denna tetra som gjort för mjölk och senare andra drycker.
Tiden går kan man säga....

Men hur som helst, avslutar med en dikt.

Det finns en blomma vit som snö, kan ej vissna kan ej dö.
Dess namn känner du säkert igen, trofast vänskap heter den....

Doj doj
Eken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar