tisdag 9 november 2010

Fisk och fä, Sjöbjörn och Landkrabba

Idag är det dags för avsnittet på Discovery där vår allas fiskare Phil Harris dör i sviterna av en tids sjukdom. Vi som följt denna serie Dödlig Fångst på Discovery de senaste åren vet ju dock att Phil kanske inte var någon direkt renlevnadsmänniska och nu tog liksom naturen över så att säga. Jag kan ändå inte låta bli att vara ödmjuk inför dessa fiskares jobb på Berings Hav. Därför känns det ganska kul att samtliga kaptener nu mer är riktiga kändisar world wide. Dom får vara med i amerikanska talkshows och har gästat bland annat Jay Leno. Sig Hansen har även hälsat på hos vår egen Skavlan.
Tydligen var det avsnitt vi nu ska se ett av de mest sedda någonsin i USA när det gäller kabel tv. Visst känns det tragiskt men livet har ju trots allt sin gång.
Så klockan 21:30 bänkar vi oss, plockar fram flytväst, näsduk och öl.




Vet inte riktigt om det är okej att skriva att man är nationalistisk. Men jag kan ändå inte låta bli att både värna och älska svenska saker så som falukorv, surströmming, palt, julmust och knäckebröd. Sedan hamnar självklart isterband och Västerbottenost högt upp på denna kulinariska lista. Nu ska ni inte tro att jag dissa mat från andra kulturer, nä inte alls. Men det är som man brukar säga, borta bra men hemma bäst. På samma vis som en inget går upp mot en svensk sommar så är det svenska julbordet också en härlig klassiker. Kanske var det så att julmaten var det enda som liksom lyste upp i den annars så trista, mörka och hårda tiden som vi trots allt levde i på 17-1800-talet. Jag tror faktiskt att många familjer försöker få en sådan där härlig Astrid Lindgren-jul på samma sätt som vi fått se Lotta på Bråkmakargatan, Madicken och Emil i Lönnerberga fira. Inte helt oväntat är även att det finns en vanlig undermening där även de som har det mindre bra ställt får en ganska så okej jul dom också.
HUI spår att vi även denna jul kommer rekordhandla. Jag undrar precis som förra året om vi verkligen handlar mer julklappar eller om vi kanske handlar färre men att värdet per klapp är högre? Hm, ja inte vet jag.

Julen är här,
Ock lyser frid på jorden.
Glädjen är stor-
I ett barns klara ögon bor den.
Julen är här,
I våra mörka länder
Kom låt oss ta varandras händer,
När julen är här.

Hej svejs!
Eken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar