lördag 25 januari 2014

Sagor och sägner, mörka nätter med vita damer.

Hejsan Svejsan!

Så är det helg igen. Känns som om det alltid är helg konstigt nog men det beror ju på att veckorna går lite väl fort. Men jag vet inte om det är bra eller dåligt faktiskt. Kanske har det både sina för och nackdelar för om man ser fram emot något går det ju fort att liksom nå dit, samtidigt som det som är kul går över väldigt fort. Hm, ja det är nog en kombo av good or bad att tiden bara rinner iväg.

Kommande vecka känns det som om man lämnar vissa i sticket. Inte visste jag att två kollegor far till Norge på tjänsteresa och två andra drar till Tyskland på tjänsteresa. Själv drar jag ju på semester. Men nu får dock vissa andra dra sitt strå i stacken. Själv slet jag ju som ett as under december månad medan dom var lediga i mellandagarna. Ska bara försöka lämna över så mycket jag kan och har jag tur kanske jag kan lämna över något riktigt jobbigt case eller någon gammal surdeg som jag inte hunnit (läs orkat) lösa. Hm, är kanske lite taskigt men va fan, livet är inte rättvist alla gånger. Själv ska jag njuta av lite ledighet och förhoppningsvis även av varm sol och varm pool. På tal om varma pooler var faktiskt poolen på hotellet på Koh Lanta lite väl varm. Det svalkade inte ens när man hoppade i. Kände nästan lite läskigt faktiskt. Havet svalkade inte heller så där jättemycket utan ville man ha kallt vatten på kroppen fick man ställa sig under någon av duscharna. Men det vattnet var å andra sidan skitkallt så det blev inte bra det heller. Jaja, nog om det.

Ja, nu är det helg och vill man festa till det lite kommer här ett recept på fredagsmys de Luxe. Man kan ju säga att det ligger någon nivå högre än tacos men behöver ändå inte kosta så värst mycket. Man behöver ett paket stora räkor, matlagningsgrädde, en tesked Sambal samt lite salt och peppar efter eget tycket och smak. Stek räkorna i en panna och häll i 1-2 dl grädde och veva samtidigt i sambal. Vill man ha mer styrka kan man ta 2-3 teskedar Sambal men jag nöjde mig med endast en tesked idag. Låt sedan det hela koka ihop så pass mycket att grädden liksom kokar in i räkorna ihop med kryddningen. Notera dock att räkorna ska inte brännas. Resultatet bli goda räkor med en blandning av mild och het smak. Hur gott som helst.
Nu vet jag inte om detta är nyttigare än chips, jordnötter eller godis men helg klart ett lite lyxigare alternativ. Vill man pimpa det ännu mer kan man även pressa lite färsk citron över samt strö grovhackad persilja på härligheten. Som ni ser används här pinnar som redskap och det är att rekommendera, alternativ äter man det med händerna eller en....pincett. Kniv och gaffel är dock helt meningslöst.

Just nu har jag helt fastnat i sagor, myter och sägner och har även sökt mig utanför min bok om dessa typer av mysterier. Dagens avsnitt handlar om Kung Arthur, hans magiska svärd Excalibur och "drömvärden" Avalon som kan jämföras med Atlantis fast på land. Ja, man ska ju vara medveten om att många av dessa sägner uppkom när den generella kunskapen och saker och ting kanske inte riktigt var i klass med dagens kunskaper. Man trodde att jorden var platt och en hel del av de fenomen vi idag vet har att göra med väderfenomen på den tiden gärna beskylldes på Guds vrede eller liknande. Men i alla sagor och sägner kan man kanske säga att viss sanning finns, ni vet ingen rök utan eld liksom. Kung Arthur och hans hov figurerar faktiskt i ganska många sägner och myter, inte minst hans hemliga sällskap av riddare vid det runda bordet och jakten på "the Holy Graal", något som än idag är aktuellt, inte minst i filmen Da Vinci Koden. Men ingen kan ta ifrån oss att detta både engagerar och fascinerar oss alla på ett eller annat vis fram till dags datum. Det finns även forskare som livnär sig på att fördjupa sig i detta och med modern teknik och vetenskap möte medeltida och förhistoriska myter och mysterier. Det som är mest spännande är ju att det trots allt finns saker och ting som inte ens modern vetenskap riktigt kan lösa. Man har till och med sökt efter Excalibur med dykare i den sjö där man tror att den gamle riddarkungen slängde svärdet en gång i tiden. Man letar också efter den sten som enligt historien svärdet ska ha varit nedstucket i. Ni vet väl att den person som lyckades dra loss svärdet ur stenen, han var "the man", dvs då visste man att han var den utvalde. Som sagt, sagor och sägner...

Nåja, åter till verkligheten och ser man till helgens aktiviteter blir det så jordnära aktiviteter som att tvätta och köra en diskmaskin. Så jag får lägga mina historiska utforskningar på hyllan lite.
Men först ska jag unna mig en rejäl sovmorgon, det hör liksom helgen till. Är alltid lika skönt att inte behöva hoppa upp till någon skrikande väckarklocka.

På återhörande!
Eken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar