fredag 12 juli 2013

Nära men ändå inte...

Hej hej!
Ännu en dag i Norrland och idag gick färden ännu längre norr ut, nämligen till IKEA i Haparanda. Från Luleå till Haparanda var det ca 13 mil något som är lugna bananer för norrlänningar. Färden gick även den i solsken och vi passerade även Kalix på vägen upp. Kalix som är känt för sin löjrom hade en stor kula utanför ICA som skulle symbolisera rom. Jag gissade först på att det var en bandyboll, nu vet Kalix/Nyborg men det var ju fel.

Väl framme i Haparanda fick jag se hela det områden som IKEA hjälpt till att skapa. För det är inte bara IKEA-varuhuset som poppat upp utan i princip varje kedja som finns i landet. Detta har varit något av Haparandas viktigaste grej alla kategorier. Idag är arbetslösheten rekordlåg och hela bygden har levt upp. Nu flyttar man inte från Haparanda, man flyttar till Haparanda. Hus som tidigare kostade ca 50.000kr kostar idag 1,5 miljoner kronor. Hm, ja tänk så det kan bli.

Kermit poserade glatt utanför ingången. På IKEA i Haparanda är allt även skrivit på finska eftersom 50%, ja kanske fler av besökarna är just från Finland då gränsen bara ligger några hundra meter bort. Ja, att placera IKEA här uppe var något av det smartaste man gjort inte bara för IKEA utan även för kommun och dess invånare. Tittar man tvärs över älven ser man som sagt Finland. Det man inte tänker på är att man tittar även in i framtiden. Finnarna däremot tittar bakåt i tiden från deras sida. Hur kommer det sig då? Jo, det skiljer ju en timma i tid mellan Sverige och Finland men här upp känns det enbart wierd. Men så är det liksom.
Ja, som ni ser är allt som vanligt med platta paket och snabbkassor. Passade självklart även på att sätta i mig 15st köttbullar med gräddsås och potatismos. Smakade, tja...gott och som vanligt. Alltså smakar köttbullarna här i norr likadant som gamla IKEA nere i Älmhult. Köpte jag något då, japp det blev två ljusramper samt lite plastgrejer till köket. Men det var bra pris och gick bara på ca 210kr för allt. Jaja, nu har man varit på världens nordligaste IKEA faktiskt. Coolt!!

Nu är vi tillbaka i Luleå och passade på att shoppa lite till, bland annat lite bra att ha grejer till verktygslådan samt 4st coola glas som bara kostade 20kr styck. Men mer ska man inte betala i en butik som är en hybrid av Ö&B och Jula...typ. Men jag är nöjd!
Ikväll blir det oxfilé med pepparsås pommes!

På återhörande!
Eken

P.S Är ett under att man kunnat sova alls för här uppe går solen aldrig ner....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar