tisdag 16 april 2013

Inte nu igen...


Vi har precis sett solen gå ner och denna måndag skulle nog egentligen gå till handlingarna som en ganska vanlig dag. Världens blickar har sedan ett tag tillbaka varit riktade mot Koreahalvön och Kerry är på plats i Japan för att medla. Med andra ord är det inte så mycket nytt under solen. Samtidigt startade ca 27000 löpare för årets upplaga av Boston Maraton. 68st var svenska löpare och tävlingen ska ha följts av ca en halv miljon personer längst banan.
Men det skulle visa sig att själva löpningen nog kom att bli den enklaste biten av detta maraton...
Vad som sedan hände kablas just nu ut över hela världen. I skrivande stund är klockan ca 18:00 lokal tid i Boston och hela staden har begränsad eller ingen täckning alls på sina mobiler. Av säkerhetsskäl har man stängt ner mobilnätet då man tror att bomberna fjärrutlösts av mobiler. Man råder också folk till att hålla sig inne.

Ja, i skrivande stund pendlar siffrorna gällande skadade och döda likt en pendel men det är nog först imorgon svensk tid vi får reda på mer fakta. Ja, världen är bra sjuk ibland det måste man säga. OM det nu är en terroristaktion kommer effekterna bli där efter. Skyhög säkerhet på gator och torg och ni som eventuellt är på väg till USA kan i så fall även räkna med kraftiga kontroller vid flygplatsen, ja om det ens går att höja ännu mer efter 11:e september.

Personligen gillar jag USA, E likaså då vi både vid olika tillfällen varit där för jobb eller studier. Men USA blöder på fler en ett sätt, kanske är detta ytterligare ett bevis, vad vet jag. Men åter igen har många oskyldiga drabbats och att slå till på platser eller event som i stort sett har globalt intresse gör ju att saken direkt hamnar på löpen runt om i världen.

Boston eller som man säger City of Boston är i sig en mysig stad med anor långt tillbaka. Man inhyser även några av världens mest renomerade college för musikstudier. Även Harward och MIT har sitt säte i Boston och staden är huvudsäte i staten Massachusetts.
Boston har ansetts som en välutbildad och bra stad utan större skandaler eller andra konstigheter med ett klimat liknande det vi har här hemma.

Är detta priset USA får betala för att agera världspolis, eller är det priset man får betala för interna problem så som skyhög arbetslöshet och en stadskassa som ekar tomt? Ja vi vet inte just nu, men framför allt vet ingen vem eller vilka som är skyldiga. Samtidigt blir det än mer medialt när det sker på amerikansk mark.
Kriget i Syrien fortskrider med höga dödssiffror, i Irak dör folk dagligen av självmordsbombare och Afghanistan klassas fortfarande som ett av världens oroligaste länder. Men vad är skillnaden på "legalt" krig kontra terrorism? Tja, ett krig sker ofta långt borta, långt borta från oss i västvärlden och vi skaka gärna av oss nyheternas tv-bilder. Blir det för jobbigt kan vi oftast bara byta kanal. Men terrorism slår oss ofta hårdare eftersom det händer här, hos oss i väst på vår egen bakgård. Då är det helt plötsligt inte lika kul längre, då blir det konkret och smärtan, döden och skadorna går att ta på. Det är skrämmande men så är det faktiskt. Det har hänt i USA, i London och i Madrid. Jag är tyvärr säker på att det även kan komma hända igen här i väst.
Men det är inte bara människor som lider, även myndigheterna som satsat miljarder på att skydda sig och för att samla in underrättelse. Men tydligen hjälper det inte, ondskan övervinner allt och världen är inte rättvis eller den utopi som många kan tro. Så nu står dom där och skäms med mössan i hand och kommer få förklara sig inför högsta ort, ja om det ens går. För skulle det nu vara så att det är någon form av terrorism kommer CIA, FBI, Homeland Security och allt vad dom heter få börja om från noll. Det svider kan jag lova er, det svider som fan.

Ja, man undrar som sagt var världen tar vägen. Vi svenskar släcker nog nattlampan nu för ännu en dag i skolan eller på arbetet.
I Boston har kvällen bara börjat och den stundande natten kommer förmodligen att bli en av de längsta i stadens över 380-åriga historia,,,

/Eken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar