fredag 22 januari 2010

Master of disaster

Mina studier igår gick ganska bra men efter ett tag spårade det ur, eller rättare sagt spåret gick åt ett annat håll. Kom på att många av dessa länder i Asien på ett eller annat vis drabbas av katastrofer likt den på Haiti. Ofta är det ju länder i tredje världen som gång på gång drabbas. Länder där det redan är problem med infrastruktur eller politisk instabilitet.
Alltså om man ser till en annan katastrof så som 11:e september så fanns i alla fall det primära så som akut sjukvård nära till hands.
Har ni förresten någon gång funderar på hur vi i Sverige skulle klara av att hantera en katastrof av dessa mått? Skulle vi klara av det? Man brukar ju säga att det finns två katastrofer som drabbat oss i efterkrigstiden och det första är Estonia och den andra är Tsunamin. Problemet är dock att ingen av dessa katastrofer inträffade ju på svensk mark om man säger så.
Men funderar lite på detta, skulle vi med vår beredskap klara av en stor brand på tex Cinderella eller att två Boeing 747 krockar på när dom taxar på Arlanda? Skulle man kunna hantera 3-4000 skadade på ett besökande brinnande kryssningsfartyg på svenskt vatten? Hm, tja vem vet.

Tyckte fler än jag att Olyckan var läskig i Trazan och Banane?

Hur som helst, veckan är nu snart slut och det känns skönt. Helgen ska ägnas och lite vila men även till viss del jobb. Dags att börja planera kommande säsong på sjön med allt vad det innebär. Känns lite konstigt att tala om väder, vind och båtliv nu när isen ligger som ett lock över sjöarna. Men samtidigt brukar våren komma snabbt sedan och då är det bara att kasta i både båtar och bryggor.

Hoppsi dejsan, kom på att jag glömt greja med EG juniors porslin i veckan. Fan, måste fixa det kommande vecka på något vis. Annars blir det dumt.

Läste häromdagen att NASA säljer ut sina gamla rymdfärjor. Någon som är spekulant? Dom kostar ca 300 miljoner men då ingår även motorn. Kunde ju vara något att ställa där hemma i trädgården. Att provköra rymdfärjan är nog ganska så uteslutet, inte minst ekonomiskt. Om vi klagar på högt bensinpris så vågar jag inte ens drömma om vad det skulle kosta att tanka upp Discovery. Dock hade ett museum första tjing på en av färjorna och det låter ju ganska så vettigt. Men som sagt, har ni ”lite” pengar över och ett genuint intresse för Air&Space så är det bara att slå till.

Lite kul, men om man pinkar på en offentlig plats kan man få böter. Men nöden har ju ingen lag så frågan är om man kan hävda nödvärn?

Ja, ibland funderar man allt på helt onödiga saker har jag insett. Kanske bättre att stoppa näsan i boken igen.

På återhörande!
Eken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar