torsdag 3 december 2009

En dröm som alla andra eller en mardröm som få?

"Fattigdom är så mycket mer än brist på pengar.
Fattigdom är även brist på medmänsklighet."
Hans Rosling


Detta mycket sanna uttryck sa som sagt Hans Rosling i gårdagens avsnitt av Sommarpratarna. Nämnde kanske detta program i något tidigare inlägg då jag faktiskt blivit positivt överraskad hur en så pass brokig och udda samling personer faktiskt ser ut att både trivas och ha kul ihop där dom sitter och dinerar. Ja, ni som sett det förstår säkert vad jag menar. Personer som liksom öppnar sig på ett helt annat sätt vad man är van vid, personer som tramsiga blir allvarliga och seriösa, personer som brukar vara glada är ledsna och så vidare. Ja, jag ser ju hellre en fortsättning på detta än exempelvis Stjärnorna på Slottet. För till skillnad från Sommarpratarna så tycker jag medmänskligheten många gånger lyst med sin frånvara på Slottet.


I vår lilla stad finns det ganska så känt och ökänt rättspsyk sedan många åt tillbaka. Här sitter och har suttit..och kanske även borde sitta de där människorna som man verkligen inte vill träffa och som är riktigt sjuka. För ett tag sedan beslöt Landstinget att beslagta deras mobiltelefoner. Oj vilket liv det blev. Landstinget blev stämt och förlorade till och med i Länsrätten som menade på att denna typ av beslag var kränkande och hämmande deras, dvs patienternas integritet. Men till slut sa Kammarrätten ifrån och hävde länsrättens beslut.
Hm, kränkande och hämmande av den personliga integriteten kanske dessa pedofiler, våldtäktsmän och pyromaner borde funderat på lite tidigare…
(Till saken hör att det fanns patienter som fortsatte sina ”böjelser” med hjälp av just sina mobiltelefoner vilket även innebar att den vård dom fick kan jämföras med att hälla vatten på en gås.)

Vad hände förresten med Johnny Logan?


Kan man sakna något som man aldrig egentligen har haft? Ja, absolut visst kan man det. Jag tror att det är lite det som bland annat drömmar kan handla om och drömmer gör vi ju alla titt som tätt både natt och dag. När jag städade lite i mina bokhyllor hittade jag faktiskt en bok om att tyda sina drömmar. Sådant har jag alltid varit mycket skeptisk till faktiskt. Jag bläddrade lite snabbt i boken och lyckade väl inte riktigt fastna vid någon av de olika förklaringar och olika varianter av påståenden kring drömmarna. Dock tror jag att det kan finnas en underliggande betydelse i de saker vi drömmer om på natten. På dagen kan vi ju själva styra dagdrömmarna. Man kanske drömmer om någon resa, en person eller att man själv gjorde något helt annat. Men på natten är det ju en helt annan sak. Men visst är det ju så att om man vistas i ny miljö eller bland nya människor så är det inte helt ovanligt att även dessa dyker upp i dina drömmar.

En kul sak som jag själv upplevt var att jag i mitten av mitt år som student i USA helt plötsligt började drömma på engelska. Jag pratade engelska i drömmen och jag blev även tilltalad på samma språk av de personer som jag hade i min närhet fast då i vaket tillstånd. Så helt klar har vi ju något i oss som spelas upp och mixas ihop till ibland helt ologiska kombinationer som även kan innebära att man vaknar upp mitt i natten alldeles kallsvettig. Men jag tycker att man ska låta drömmarna vara. Därför jag lite emot det här med drömtydning och annat hokuspokus i detta ämne.


(Bild från Google)

Japp, ikväll är det åter igen Criminal Minds. Då vet ni en som sitter bänkad i soffan!

På återhörande!

E


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar