lördag 26 januari 2013

Dubai by day!

Hej!
Ja då har vi avverkat dag ett kan man säga. Vi har nu känt av läget på landet och det är inte utan att man nu inser att det finns en hel del lyx och flärd i detta land. Direkt efter frukosten begav vi oss ut för att på håll kika på Burj Al Arab, ni vet hotellet som liksom är landmärket för Dubai. Detta är enligt utsago världen enda hotell med sju stjärnor. Samtidigt är det ju svindyrt att bo där men då har du tillgång till egen butler och du blir hämtat på flygplatsen i RR. Som sagt, rika barn leka bäst..
Efter detta spektakel åkte vi vidare till Mall of the Emirates. Detta är inget mindre än en gigantisk galleria med ca 400 butiker och 54 matställen. Då ska vi dock inte glömma bort att Mall of Dubai som ligger lite närmare city har 1000 butiker. Så detta var mer ett smakprov om vad som komma skall. Nu är det inte så märkvärdigt med ett köpcentra om det nu inte är för att Mall of the Emirates även innehåller "Ski Dubai". Stället där du helt enkelt kan åka skidor, mitt i öknen. Byggnaden håller konstant ca minus två grader och allt från kläder till skidor/snowboard och annat går att hyra. Vill man åka något av detta kostar det runt 1000Sek.
Ja, det är helt klart crazy, men har man råd verkar det mesta vara lätt att fixa faktiskt. Själva hoppade vi över detta då vi ansåg att skidor kan vi åka hemma! Vi la istället pengarna på att fortsätta till Dubai Marina, ett "litet" ställe som heller inte fanns för några år sedan. Man saknade en trevlig och mysig liten marina så man byggde helt enkelt en.
När man ändå höll på kunde man nu lika gärna bygga lite hotell och bostäder nere vid hamnen också.... Måste säga att huset till vänster är sjukt likt den där byggnaden i Malmö. Frågan är bara vem som kopierat vem? Kanske hann dock Malmö före för denna skyskrapa var inte ens klar.
Men det såg helt klart coolt ut.

Så här kunde det se ut när en av dom "mindre" båtarna skulle fixas till. Ja det gäller ju att få plats med alla viktiga saker. Själv hittade jag nedan båt som passar bra i klubbens verksamhet. Som ni ser får även GummiTarzan plats om man kastar upp den där bak...




Ja, det var lite om dag ett här i detta mycket konstiga land. Kan nämna att nästan alla som bor, verkar och lever här inte kommer från Dubai alls. Landet består endast av ca 20% "urinvånare" medan resten kommer från andra länder. Språket som gäller är engelska och inte arabiska. Man tänker faktiskt heller inte på att landet är en ganska så sträng diktatur. Allt styrs med järnhand av en shejk som trots allt blivit "vald" på demokratiska grunder, ja så länge man röstade på honom vill säga. Däremot är det strängt förbjudet att tala illa om honom, ja nåde den som gör det. Men visst, han har ju sett till att i princip alla har jobb, arbeten och är hyfsat utbildade. Ja, lite svårt det där om vad man ska tycka egentligen. Kan dock slå hål på en myt idag. Dubai har inte blivit rik på sin olja, för dom har nämligen knappt någon olja! Hur dom istället lyckats bli ett av världens rikaste länder ber jag att få återkomma till i senare inlägg.

Annars är mat och annat perfekt. Allt är även rent och snyggt, men skulle det ligga något skräp på marken så är det alltid någon där inom fem minuter och sopar upp det. Ganska så stor skillnad mot hemma med andra ord. Även deras tunnelbana som vi provade idag är smidig och billig och alla stationer är enkla att kliva av och på. Sedan sker alla utrop även på engelska. Att fara från Dubai Marina in till Dubai city där vi bor kostade i runda slängar 20kr/person, en resa på ca 30 minuter. Till saken hör dock att taxi också är förhållandevis billigt. Valutan i sig är Dihram och man kan säga att man kan dubbla med två. Dvs kosta något 5 Dihram så är det 10 Sek.

Nä, nu ska jag slappa lite vid poolen innan det ska bjudas på ljusshow borta vid världens högsta skyskrapa. Får säkert anledning att återkomma även till den byggnaden. Ni vet spektaklet som är över 800m högt, med allt vad det innebär.

På återhörande!
Eken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar