onsdag 25 november 2009

Y-front eller Västbank..

"Det är inte monumenten som lär oss historia. Det är ruinerna."
Carl Hammarén

Det är snart bara en dryg månad kvar till vi går över till år 2010. Vi har alltså överlevt hela millenieskiftet och kommer säkert leva ett bra tag till. Men trots stora tekniska framsteg så finns det vissa delar av vår värld där det fortfarande står ohjälpligt stilla. Man brukar säga att efter andra världskriget så var det ganska så lugnt framt till idag. Visst, vi hade ju ett kallt krig men det är inte riktigt samma sak.
Hur som helst, det är ju världens största lögn. Efter WW2 har vi haft ett Koreakrig, Vietnamkrig, Iran har krigat mot Irak, Ryssarna gått in i Afghanistan, Irak har gått in i Kuwait, USA har gått in i Irak, USA har gått in i Afghanistan...igen. Sist men inte minst kriget på Balkan, ett krig som som på sätt och vis ägde rum väldigt nära oss och där det fortfarande glöder under ytan. Kriget väckte också otäcka minnen från WW2 med inslag av både "camp" och medveten etnisk rensning.
Ja, ni fattar galoppen. Då har jag ändå inte nämnt alla de inbördeskrig som hela tiden pågår. Oftas mellan regering och gerilla.

Många av våra konflikter är djupt rotade och någon lösning tror jag inte vi kommer att se på lång tid framöver. Israel har sitt meck med Palestina och nere i Affe känns det som om man hamnat i ett dödläge. Vissa talar redan om paralleller med Vietnam.
USA´s invasion av Irak ska vi bara inte tala om. Där måste det dött fler personer per dag efter det att Saddam störtats. Säga vad man vill om diktaturer men det var faktiskt på sätt och vis lugn och ro samt ordning och reda.

Visste ni förresten att Saudiarabiens kung på den tiden efter andra världskringet bara ställde ett enda krav till USA´s Franklin D Roosevelt. Han sa att vad ni än gör så blanda inte in arabvärlden i efterspelet av kriget. Detta lovade President Roosevelt men sedan gick något fel.
De allierade tilldelade judarna staten Israel och vips var det ett nytt problem på halsen, inte bara för palestiner som fråntogs sitt land utan det var även gnistan till det som vi idag kan se som iskyla mellan USA och arabvärlden.
Jag tänker inte gå in på detta mer men för er som är intresserade av historia kan jag verkligen rekommendera er att liksom läsa det olästa. Det finns faktiskt en hel del viktig fakta och intressanta händelser som ligger till grund för hur vi på sätt och vis lever vårt liv idag.
Samtidigt tror jag att vi aldrig någonsin kommer att få uppleva ledare som Roosevelt, Churchill och Stalin igen. Det dom uträttade under mitten av 1940-talet är helt klart värt sin plats i historieböckerna.

På tal om böcker så har jag hört att det ska finnas en bok, ja en skrämmande sådan. Boken vänder på historien och utspelar sig åren efter andra världskriget, ett krig som Tyskland gick segrande ur. I boken får man på nära håll följa hur Hitler för fullt bygger upp det Tredje Riket. Detta rike som kom att bli ett gränsland mellan verklighet och utopi helt enligt Der Führers planer. De som inte passade in tog man snabbt och effektiv hand om.
Som sagt, skrämmande är bara förnamnet. Ja, ni kan säkert själva leka lite med den tanken...

Tro det eller ej, men FMV borde fått någon form av pris för länge sedan. Alla ni som inte gjort lumpen fattar inte ett skit av det jag kommer skriva nu. Saken är den att de kallingar som man hade i lumpen är och kommer alltid att vara de skönaste kallingar jag någonsin haft på mig. Vid muck hade jag ett rejält gäng med mig hem men efter hand har dessa klenoder sakta men säkert försvunnit. Jag tror dock att vissa av mina kvinnliga "bekanta" haft ett finger med i spelet också. Okej, det är ju kanske inte världens snyggaste eller sexigaste kallingar, men come on. Ni fattar inte hur sköna dom var. Länge leve kronans kalsonger!

Nu ska dock både kläder och kallingar av för jag ska hoppa in i duschen!

Kram och god natt!
Eken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar